Zelfstandige zorgprofessional; u staat er niet alleen voor!

Volgende keer hier uw blog?
Mail naar: redactie@ggzplusnederland.nl
_________________________________________________________

Zelfstandige zorgprofessional; U staat er niet alleen voor!
Steeds meer mensen die in loondienst werken, beginnen naast hun vaste baan voor zichzelf. Ook mensen in loondienst van wie de baan ‘op de tocht’ staat of werkloos zijn, starten vaker als zelfstandige.  

Zelfstandige (zorg-) professional; U staat er niet alleen voor!-starters2-ggz plus nederland

De overheid ‘stimuleert’ (aankomend) werklozen als zelfstandige te beginnen om zo het aantal uitkeringsgerechtigden te beperken of terug te laten lopen. Althans, dat communiceert zij. In de praktijk blijkt dat toch meer voeten in de aarde te hebben.

UWV
Wilt u bijvoorbeeld vanuit een uitkeringssituatie een eigen bedrijf starten, dan kent het UWV een aantal mogelijkheden. U kunt een startersregeling aanvragen, waarin u niet sollicitatie plichtig bent. Klinkt mooi, maar in deze periode wordt sowieso 29% van de uitkering ingehouden. Let wel; 29% van de 70% van uw laatst verdiende loon (WW-uitkering). Uw inkomen is dan meer dan gehalveerd (!) en dat kan niet iedereen zich veroorloven. 

Zelfstandige (zorg-) professional; U staat er niet alleen voor!-UWV2-ggz plus nederland

Een andere mogelijkheid is de uren die besteed worden aan het (opzetten) van uw bedrijf opgeven. Klinkt ook redelijk, zult u denken. Maar ongeacht of u deze uren ook iets heeft verdiend, worden deze gekort op uw uitkering. Wanneer u de ene week 5 uren heeft opgegeven, de week er na 15 uren en de derde week 10 uren, worden er toch 15 uren op uw uitkering gekort. (Dus het meest opgegeven aantal uren.) Ondertussen blijft u sollicitatie plichtig.

Wat is wijsheid?
Ik weet het niet. Het zal voor iedereen anders zijn van welke regeling gebruik wordt gemaakt. In gesprek gaan met de adviseur van het UWV of startersbijeenkomsten bijwonen bij het UWV geeft u meer informatie, maar maakt de beslissing niet eenvoudiger. Althans, dat is mijn ervaring. 

Zelftsandige zorgprofessional-wat is wijsheid-ggz plus nederland

Wanneer u niet te maken heeft met een uitkeringsinstantie is dat alleen maar gunstig. U kunt starten wanneer en hoe u wilt en u hoeft geen ‘verantwoording’ af te leggen. Evengoed krijgt u te maken met zaken waar u misschien niet bij stil heeft gestaan of eerder mee te maken heeft gehad.

Beginnen als zelfstandige zorgprofessional (ZZP)
Het begint al met het vormgeven van uw bedrijf en het opstellen van een businessplan, want wat wilt u nu precies en hoe omschrijft u dit? Behalve een businessplan moet er ook een begroting worden gemaakt. Dit is een lastig karwei (vond ik), omdat nog niet duidelijk is hoeveel geld u nodig zult hebben en hoeveel u gaat verdienen. Vaak zal dat dan ook ‘natte vinger’ werk zijn.

Zodra u uw onderneming of praktijk wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel rijst de vraag onder welke rechtsvorm u uw onderneming wilt gaan voeren; als eenmanszaak, een BV, VOF etc. Voor iedere rechtsvorm gelden andere voorwaarden en regels. 

Zelfstandige (zorg-) professional; U staat er niet alleen voor!-rechtsvorm-ggz plus nederland

Zowel voor zzp’ers als ondernemers kent het belastingstelsel enkele voordelen. Om als zzp’er te kunnen worden aangemerkt, worden er een aantal eisen gesteld. Bijvoorbeeld aan het aantal opdrachtgevers dat u heeft (VAR-verklaring). Ook om aangemerkt te worden als ondernemer dient u een minimaal uren te hebben gewerkt voor uw onderneming.

 Aan de slag!
Uw businessplan, begroting, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en eventueel krediet zijn geregeld. U heeft werkruimte en kunt aan de slag. Tenminste….. als u klandizie heeft. 

Zelftsandige zorgprofessional-klandizie2-ggz plus nederland

De vraag hoe u potentiële klanten kunt laten weten dat u er bent en welke diensten of producten u aanbiedt, is misschien wel de meest essentiële. Heeft u een marketingachtergrond, dan zal het geen probleem voor u zijn klanten te trekken. De meeste zelfstandige zorgprofessionals tasten op dit gebied echter redelijk in het duister en ‘doen maar wat’. Waarschijnlijk heeft u een website en gebruikt u de social media om uw naamsbekendheid te vergroten. Maar daarmee bent u er nog niet.

U bent vast heel handig met het maken van websites en ziet het resultaat er redelijk tot goed uit, toch zal het verschil met een door een professional gemaakte website duidelijk zijn. Een professionele website straalt dit ook uit en weerspiegelt uw kwaliteiten.

Naast een beter visitekaartje voor uw bedrijf, heeft een professionele website een groot aantal voordelen boven een ‘homemade’ website. Denkt u alleen al aan de mogelijkheid tot aanmelden, bestellen en betalen via uw website. Om e.e.a. (ICT-) technisch goed in orde te krijgen, is veel vakkennis vereist. Investeren in een  professionele website is dan ook zeker een pre. Zelfstandige (zorg-) professional; U staat er niet alleen voor!-website-ggz plus nederland Om uw website en social media goed in te zetten om uw diensten/producten aan de man te brengen, is een gedegen marketingstrategie nodig. En marketing is een vak apart. Lukraak berichten plaatsen op uw website en social media is als schieten met hagel en hopen dat u iets raakt. Doelgericht promoten van uw bedrijf en diensten/producten maakt een professionelere indruk en zal meer effect hebben wat betreft het genereren van klandizie.

 En nu?
Ik heb heel kort een aantal punten genoemd waar u als (startende) zelfstandige mee te maken krijgt of kunt krijgen. En ja, wat nu? Als u bovenstaande leest, ziet u misschien door de bomen het bos niet meer, zakt de moed u in de schoenen. Nergens voor nodig! Als zelfstandige zorgprofessionals binnen GGz Plus Nederland slaan we de handen ineen. Want; Samen Sterker! Klik op één van de logo’s voor de website.

  Logo GGz-Plus Nederland bewerkt (briefhoofd)     zorgplusnl - zonder rand

U staat er dan ook niet alleen voor. Heeft u als zelfstandige zorgprofessional vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via; info@ggzplusnederland.nl. *

 *Om van de diensten en voordelen van GGz Plus Nederland gebruik te kunnen maken, dient u lid te zijn van de vereniging.

 

Vriendelijke groet,                                                                       

Hester Morsdorf,
Voorzitter GGz Plus Nederland

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Belangenvereniging, Collectief pensioen, Collectieve verzekeringen, GGz Plus Nederland, GGZ Plus NL, Politiek en overheid, Samenwerken gezondheidszorg, Verbinding, Zelfstandige zorgprofessional, Zorg Plus NL, Zorginstelling, Zorgondernemer en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s