Thuiszitter….Passend onderwijs?

Volgende keer hier jouw blog?
Mail naar: redactie@ggzplusnederland.nl


Iedereen die op wat voor manier verbonden is met het onderwijs heeft er vast wel eens over gehoord: thuiszitters! Een thuiszitter is een leerplichtige leerling die langer dan 4 weken thuis zit vanwege ziekte en/of psychische problematiek waardoor schoolbezoek niet haalbaar is, maar dus wel ingeschreven staat op een school.

Thuiszitter....Passend onderwijs-thuiszitter-ggz plus nederland

Een paar maanden geleden werd ik benaderd om een thuiszitter te begeleiden en hierdoor ben ik mij in de wereld van de ‘thuiszitters’ gaan verdiepen.

Online onderzoek
Bij het lezen op internet werd ik mij ineens volledig bewust van de enorm grote groep kinderen/jongeren die ‘thuiszitter’ zijn in het huidige onderwijssysteem. De groep is waarschijnlijk nog vele malen groter dan de leerlingen die officieel geregistreerd zijn. Uit mijn  online onderzoek bleek dat veel leerlingen gewoon als ‘ziek’ geregistreerd staan op school en daarom vaak niet bekend worden bij de leerplichtambtenaar. Schandalig!

Ook is voor veel ouders niet bekend dat zij de mogelijkheid hebben om zelf naar de leerplichtambtenaar te stappen om een melding te maken van het thuiszitten, want die zijn er toch alleen maar voor boetes als je te vroeg op vakantie gaat?
 Thuiszitter....Passend onderwijs-vakantie5-ggz plus nederland

Opvallend was verder dat er een grote groep leerlingen blijkt te zijn, die bij de overgang van primair naar voortgezet onderwijs niet aangenomen wordt, omdat het voortgezet onderwijs aangeeft dat de problematiek te complex is. Deze leerlingen hebben echter het basisonderwijs zonder veel extra ondersteuning doorlopen. Hoe kan dat? Scholen hebben toch een zorgplicht? Wie spreekt de scholen hier op aan? En alleen ouders die de media opzoeken, komen achter de eventuele mogelijkheden.

Passend onderwijs?
1 augustus 2014 start Passend Onderwijs. De rugzakjes verdwijnen en alle scholen hebben een zorgprofiel. Hierin staat beschreven welke zorg/ondersteuning zij kunnen bieden. Voor extra zorg kan ondersteuning aangevraagd worden bij het samenwerkingsverband of kan er gezocht gaan worden naar een passende plek op een andere school, misschien speciaal onderwijs. Voor het speciaal onderwijs heb je een toelaatbaarheidverklaring nodig. Het klinkt heel mooi “passend onderwijs”. Voor ieder kind onderwijs op maat, maar waarom klinkt nu overal in de media dat het tegenovergestelde lijkt te gebeuren?
 Thuiszitter....Passend onderwijs-passend onderwijs-ggz plus nederland

Veel (zorg)leerlingen en hun ouders lopen tegen muren aan en scholen weten vaak niet wat er mogelijk is. Een leerling heeft extra ondersteuning nodig en elke dag die het langer thuis is, zal de drempel om weer succesvol terug te stromen nog hoger worden. Voor veel van deze leerlingen is vanwege hun problematiek een combinatie van zorg en onderwijs nodig. Dat moet toch te realiseren zijn? Ook deze leerlingen verdienen een diploma en daarmee meer uitzicht op een toekomst met een baan! Waarom is het zo moeilijk om deze leerlingen ook echt passend onderwijs te bieden? Flexibele schoolgang in combinatie met zorg? Thuisbegeleiding in samenwerking met school? Allemaal mogelijkheden! Trots Begeleiding & Coaching heeft de eerste stappen gezet voor echt passend onderwijs in regio ’t Gooi en omstreken en gaat zich daar hard voor maken! Echt passend onderwijs voor iedere leerling!

Logo Trots Begeleiding Nanda Koopmanschap (bewerkt)Nanda Koopmanschap                                           
Eigenaar Trots Begeleiding & Coaching                               
www.trotsbegeleiding.nl

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Belangenvereniging, GGz Plus Nederland, GGZ Plus NL, onderwijs, Politiek en overheid, Samenwerken gezondheidszorg, thuiszitter, Uncategorized, Zelfstandige zorgprofessional, Zorg Plus NL, Zorginstelling, Zorgondernemer en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s